SARS-CoV-2 و سطوح؛
خطر انتقال بیماری COVID-19 از طریق سطوح آلوده
.
طبق آخرین به روزرسانی سازمان CDCآمریکا
خطر انتقال بیماری COVID-19از طریق سطوح آلوده کمتر از 1 در 10000میباشد.
اصلی ترین مسیر انتقال ویروس SARS-CoV-2تماس با ذرات تنفسی آلوده به ویروس می باشد. با اینحال احتمال انتقال بیماری از طریق تماس با سطوح و اشیاء آلوده به ویروس نیز وجود دارد. عوامل متعددی مانند نرخ شیوع بیماری در جامعه، میزان انتشار ویروس توسط افراد آلوده، میزان نشست ویروس یه روی سطوح،تاثیر عوامل محیطی مانند دما و تابش خورشید و .... بر انتقال محیطی ویروس و خطر انتقال ثانویه بیماری از طریق سطوح آلوده موثر می باشد.
مطالعات کمی ارزیابی خطر میکروبی (QMRA) متعددی به منظور بررسی انتقال بیماری از طریق سطوح آلوده انجام گرفته است که بر اساس این مطالعات خطر انتفال بیماری از این مسیر بسیار پایین و در حدود 1 در 10000 میباشد. این مطالعات همچنین تآثیر عوامل محیطی مانند جریان هوا و تابش نور خورشید و اقدامات پیشگیرانه مانند استفاده از ماسک را نیز در انتشار ویروس در نظر گرفته اند.
تا کنون تحقیقات متعددی به منظور بررسی مدت زمان باقی ماندن ویروس SARS-CoV-2به روی سطوح انجام گرفته است. بر اساس اطلاعات به دست آمده در فضاهای بسته یعد از 3 روز ویروس عفونت زای موجود در سطوح صیقلی مانند استیل و شیشه به میزان 99 درصد کاهش مییابد و خطر انتقال بیماری از طریق سطوح حتی با حضور فرد بیمار در فضای بسته بعد از 72 ساعت بسیار پایین میباشد.
ویروس SARS-CoV-2از دسته ویروسهای غشاءدار میباشد که مانند سایر ویروسهای با این ویژگی در برابر سورفاکتانتهای موجود در مواد شوینده ناپایدار بوده و به سرعت از بین میرود بنابراین در اغلب موارد استفاده از شوینده های معمولی و صابونی بدون عوامل ضدعفونی کننده برای کاهش خطر انتقال از طریق سطوح کافی میباشد و استفاده از مواد ضدعفونی کننده در مواردی که فرد مشکوک یا مبتلا به COVID-19به مدت 24 ساعت قبل در محیط حضور داشته توصیه میشود. خطر انتقال از طریق سطوح را میتوان به میزان قابل توجهی با اقداماتی نظیر استفاده دائمی و مناسب از ماسک و بهداشت دست به میزان قابل توجهی کاهش داد.